banner-bi-plant

Apakah Tanaman Dan Tumbuh-tumbuhan Mesra Alam?

Sekuntum bunga yang cantik dipandang dan sedap dipegang selalunya memerlukan seseorang petani itu untuk menyemburkan sejumlah besar racun perosak kimia ke atasnya bagi mengekalkan tarikannya. Menurut statistik, daripada kandungan racun perosak yang disembur ke atas tumbuh-tumbuhan, hanya 1% daripadanya yang digunakan untuk membunuh perosak. 45% daripadanya tertinggal pada tumbuhan itu manakala yang bakinya 54% akan diserap ke dalam tanah. Selepas hujan lebat, sisa-sisa racun perosak tersebut akan mengalir ke dalam sungai, takungan atau laut.

Inilah sebabnya mengapa pada tahun 2012 dan 2015, terdapat laporan berita yang kerap mempersoalkan kaedah penanaman yang digunakan di kawasan yang terkenal Tanah Tinggi Cameron, Malaysia, di mana kualiti airnya diperiksa dan didapati mengandungi racun perosak toksik. Hari ini, kita tahu dan sedar bahawa begitu cepatnya racun perosak kimia yang kita gunakan ke atas tumbuh-tumbuhan kita kembali masuk ke dalam sistem badan kita.

Dalam usaha untuk menggalakkan lebih ramai orang untuk menghentikan penggunaan racun perosak, Baba telah menubuhkan “Tumbuh-tumbuhan Mesra Alam Earth Tag” untuk menetapkan satu standard penanaman mesra alam.

Penanam yang ingin mendapatkan pensijilan dari “Tumbuh-tumbuhan Mesra Alam Earth Tag” perlu memenuhi piawaian yang ketat dan lulus dalam pemeriksaan tahunan Perbadanan Pensijilan Organik Taiwan Antarabangsa yang terbesar – Perbadanan Pensijilan Organik Tse Xin – dari menjalankan audit ke atas katil bunga di taman dan memastikan bahawa tumbuh-tumbuhan itu ditanam secara organik, hinggalah ke kepatuhan kepada kriteria operasi serta pembasmian penggunaan racun perosak kimia dengan sepenuhnya –hanya penanam yang memenuhi semua kriteria yang ditetapkan akan layak menerima pensijilan “Tumbuh-tumbuhan Mesra Alam Earth Tag”.

Berkongsi halaman ini ke: