Home/Cara menanam/VE-068 KUBIS CINA

Cara Menanam: VE-068 KUBIS CINA

Cara Menanam:

Menyemai

Sediakan Baba Tanah Semaian dan Pasu Semaian. Isikan tanah semaian ke dalam pasu semaian dan tebuk satu lubang kecil di atas tanah dengan ringin. Letakkan 2-3 biji benih ke dalam lubang dan tutup dengan selapis tanah semaian.

Sewaktu penyemaian, letak pasu di tempat yang teduh. Selepas biji benih bercambah, alihkan pasu ke tempat yang mempunyai cahaya matahari.

Pemindahan Anak Benih

Semasa anak benih bertumbuh 3-4 daun ( agak 10-14hari selepas bercambah), boleh menjalankan pemindahan Anak Benih.

  • Menyediakan pasu yang sesuai, tinggi pasu perlu sekurang-kurangnya 12cm. Seperti Baba Yasa-I tray, Baba 508 Planter box, Baba 509 Planter box
  • Penuhkan pasu dengan Baba Yasa-I Soil, kemudian membuat lubang sebesar pasu semaian. Setiap lubang berjarak 10-12cm (jarak satu tapak tangan).
  • Memindahkan anah benih ke dalam lubang. Letakkan satu anak benih sahaja ke setiap lubang. Selepas itu, menekan tanah di sekeliling anak benih untuk mengukuhkan anak benih.

Membaja

Mula membaja selepas 7 hari pemindahan.

Menabur Mr. Ganick 532 Baja Daun Organik di antara sayur-sayuran, atau di tepi sayur-sayuran dan tutup dengan selapis tanah.

Membaja setiap minggu. Selepas membaja, anda juga perlu menyiram air.

Menyiram Air

Kelembapan adalah penting untuk sayur-sayuran. Pastikan siram air sebelum tanah menjadi kering. Menyiram air pada setiap waktu pagi adalah digalakkan.

Menuai

Selepas 60 hari pemindahan anak benih, sayur-sayuran mula boleh dituai. Semasa menuai, boleh terus cabut atau memotong batang sayur tersebut.

Klik pada produk berikut, agar alat yang disyorkan berkembang Kubis Cina

Baba Seedling Soil & Pots

Baba YASA-I Vege Soil

Baba YASA-I Super Vege Tray

Baba 528 Planter Box

Mr. Ganick 532 Baja Daun Organik

Berkongsi halaman ini ke: